Omavastuurahaston säännöt

JHL Liikennehenkilökunnan Omavastuurahasto on Helsingin Bussiliikenne Oy:n henkilökunta JHL  ry:n ja Raitio- ja metrohenkilökunnan yhdistys JHL ry:n 1962 perustama rahasto. 

Omavastuurahaston säännöt 

1 § 

Rahaston tarkoituksena on antaa jäsenilleen oikeusturvaa. 

2 § 

Rahastosta ei myönnetä lainoja. Rahastosta myönnettävistä avustuksista määrätään 8 §:ssä. 3 § 

Rahaston jäseneksi pääsee jokainen rahaston perustajayhdistyksien työsuhteessa oleva jäsen. 4 § 

Rahaston jäsenyydestä voi erota milloin tahansa ilmoittamalla siitä kirjallisesti rahaston  hallitukselle. 

Jäsen, joka ei noudata rahaston sääntöjä kuljettamalla ajoneuvoa alkoholin tai muun  huumausaineen vaikutuksen alaisena liikenteessä tai väärinkäyttää sääntöjen hänelle suomia  oikeuksia, voidaan erottaa rahaston jäsenyydestä. Erottamisesta päättää rahaston hallituksen  ehdotuksesta tai omasta aloitteestaan asianomaisen jäsenen perustajayhdistys. 

5 § 

Rahastoa ylläpidetään jäseniltä perittävillä jäsenmaksuilla. 

Vuotuisen jäsenmaksun suuruus päätetään rahaston vuosikokouksessa. 

Jäsenmaksun perimisajasta ja -tavasta päättää rahaston hallitus. 

6 § 

Jäsenelle, joka eroaa tai erotetaan rahastosta, ei palauteta jo maksettua jäsenmaksua. 7 § 

Rahaston varat pidetään talletettuina Helsingin kaupungin henkilöstökassan tilillä tai pankissa.  Korot lisätään rahaston pääomaan. 

8 § 

Omavastuurahaston varoista voi omavastuurahaston hallitus myöntää jäsenille avustusta  seuraavasti: 

oikeusapua rahaston lakimiehen kautta liikenne- tai henkilövahingoissa, pahoinpitelytapauksissa  sekä suuriin aineellisiin vaurioihin johtaneissa onnettomuuksissa jäsenen toimiessa Helsingin  kaupungin liikennelaitoksen tai Helsingin Bussiliikenne Oy:n palveluksessa. 

Avustusta on haettava kirjallisesti omavastuurahaston hallitukselta.

9 § 

Rahaston hallitukseen kuuluu kuusi kolmeksi vuodeksi valittua jäsentä sekä yhtä monta  varajäsentä, joista kumpikin perustajayhdistys valitsee kolme varsinaista ja kolme varajäsentä.  Rahaston hallitukseen voidaan valita vain rahaston jäsen. 

Hallituksen jäsenten vaali on suoritettava viimeistään huhtikuussa pidettävissä  perustajayhdistysten kokouksissa. Äänioikeutettuja ovat kaikki perustajayhdistysten jäsenet, jotka  ovat todistettavasti myös rahaston jäseniä. Kullakin jäsenellä on yksi ääni. 

Hallitus valitsee keskuudestaan toimikaudelle puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Hallitus on  päätösvaltainen, kun puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ja kolme muuta jäsentä on paikalla.  Äänestyksissä äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, paitsi vaalissa, jossa  ratkaisee arpa. Hallituksen kokouksista on pidettävä pöytäkirjaa. 

Hallituksen tehtävänä on hoitaa rahaston hallinto ja antaa tarkemmat ohjeet jäsenmaksujen suorituksesta sekä avustusten hakemisesta ja päättää niiden myöntämisestä. 

Tarkoituksensa toteuttamiseksi hallitus: 

a) valitsee rahastolle sihteerin, jonka tehtävänä on valmistella yhdessä puheenjohtajan ja  taloudenhoitajan kanssa hallituksen kokouksissa käsiteltävät asiat, pitää kokouksista  pöytäkirjaa, laatii ehdotuksen rahaston toimintakertomukseksi sekä laatii jäsenille  julkaistavat tiedotteet. 

b) valitsee rahastolle taloudenhoitajan, joka hoitaa rahaston kirjanpidon ja laatii  ehdotuksen tilinpäätökseksi, sekä huolehtii muista hallituksen hänen tehtäväkseen  määräämistä rahaston taloutta koskevista tehtävistä. 

c) hallitus valitsee keskuudestaan jäsenrekisterien hoitajat 

10 § 

Rahaston tilit päätetään kalenterivuosittain. Tilinpäätös ja tarpeelliset asiakirjat sekä rahaston  toimintakertomus on luovutettava toiminnantarkastajalle viimeistään kuukautta ennen rahaston  kevätkokousta. 

11 § 

Rahaston tilejä ja hoitoa tarkastamaan valitaan vuodeksi kerrallaan yksi toiminnantarkastaja ja yksi  varatoiminnantarkastaja. 

Toiminnantarkastajan tulee luovuttaa asiakirjat tarkastettuina ja toiminnantarkastuskertomuksella  varustettuna viimeistään kaksi (2) viikkoa ennen kevätkokousta rahaston hallitukselle.

12 § 

Rahaston kevätkokous on pidettävä huhtikuun loppuun mennessä hallituksen määräämänä  ajankohtana ja paikassa. 

Kevätkokouksessa käsitellään seuraavat asiat: 

a) esitetään edellisen vuoden toimintakertomus ja tilinpäätös 

b) luetaan toiminnantarkastajan lausunto 

c) päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja hallituksen vastuuvapaudesta d) päätetään hallituksen jäsenten ja muiden toimihenkilöiden palkkioista 

e) päätetään seuraavan vuoden jäsenmaksun suuruudesta 

f) käsitellään muut esille tulevat asiat 

Kutsu rahaston kevätkokoukseen ja ylimääräiseen kokoukseen on toimitettava jäsenten  luettavaksi yhdistysten ilmoitustauluille viimeistään 7 vuorokautta ennen kokousta. 

13 § 

Rahaston jäsenet on kutsuttava ylimääräiseen kokoukseen, jos perustajayhdistykset sitä esittävät  tai rahaston hallitus katsoo sen tarpeelliseksi tai jos vähintään 1/5 rahaston jäsenistä sitä  kirjallisesti hallitukselta vaatii. 

14 § 

Rahaston sääntöjen muuttamisesta tai rahaston purkamisesta voidaan päättää ainoastaan tätä  tarkoitusta varten koolle kutsutussa rahaston jäsenkokouksessa. Kutsu on toimitettava yhdistysten  ilmoitustauluille viimeistään 14 vuorokautta ennen kokousta ja kutsussa on mainittava kokouksen  tarkoitus. 

Rahaston sääntöjen muuttamiseen tai purkamispäätöksen tekemiseen vaaditaan että 2/3  läsnäolevista jäsenistä sitä kannattaa. 

Rahaston purkautuessa jaetaan rahaston varat perustajayhdistyksille rahaston jäsenmäärien  suhteessa. 

Helsingissä 12.10.2016 

Helsingin Bussiliikenne Oy henkilökunta JHL ry 

Raitio- ja metrohenkilökunnan yhdistys JHL ry